Opskrifter - Sommer

 


Kalender til indsamling af planter, frugt og bær

Hvis du skal bruge skovens planter til at lave vild mad af, så kan du se her hvornår du kan samle de forskellige planter.
 = er giftig i store mængder
 = bør ikke spises (rå) - skal tilberedes
 Plantens navn aprilmaj juni juli  augseptokt  nov
 Agern 
 Almindelig syre  
 Agermåne blomster  
 Birkeblade 
 Birkesaft   
 Bog 
 Bøgeblade 
 Brombær 
 Brændenælde     
 Døvnælde   
 Enebær  
 Fuglegræs     
 Fyrrenåle 
 Gråbynkeblade     
 Gråbynkeblomster    
 Hasselnødder
 Hindbær  
 Hindbærblade     
 Hvidtjørnblade 
 Hyldeblomster  
 Hyldebær 
 Hæg-bær 
 Kløver     
 Kræge 
 Lindeblomster  
 Løgkarse   
 Mirabelle  
 Mælkebøtteblomster  
 Mælkebøtteblade  
 Ramsløg  
 Rønnebær  
 Skovmærke    
 Skovsyre      
 Skovviol blomster  
 Skovæble  
 Skvalderkål       
 Slåen-bær  
 Tusindefrydblomster   
 Vejbredblade    
 Vejbredfrø  

   
Snobrød

Mel (evt. grahamsmel) æltes sammen med olie og vand. Der kan tilsættes indsamlede krydderier, så som skovmærke, vandmynte eller skovsyre. De snittes alle fint før de tilsættes dejen. Tilsættes krydderierne skal snobrødet formes lidt tyndere på pinden ellers tager det længere bagetid. Krydderierne kan selvfølgelig varieres efter årstiden!
Husk knive til at snitte spydene med. Lav spydene våde, så brænder de ikke så let.


    Urte fladbrød - almindelig franskbrøds dej.
  • 5 dl mel
  • 2 dl mælk
  • 1spsk. Olie
  • 2 tsk. Salt
  • 25 g gær
  • 200 g hakkede skvalderkål, løgkarse, mælkebøtter, bøgeblade, birkeblade
  • lidt olie og ekstra mel
    Lun mælken, rør gæren i og bland olie, salt og mel i.  Det æltes og hæves min. en halv time. Dejen kan eventuelt laves i forvejen og medbringes i en plasticpose, der ikke er helt pustet op, placeret inden i en anden pose, så dejen kan hæve uden at sprænge poserne. 

    Dejen slås ned. Urterne hakkes groft og kommes i dejen. Dejen æltes til flade, runde brød (som kan være på panden) og steges i meget lidt olie på panden over bålet. Drys først med lidt mel – så de ikke hænger fast i panden.

    Variation hertil: Lad børnene gå med dejposen under tøjet på maveskindet, når den skal hæve. Det er rette hæve-temperatur, når man er udenfor. Fladbrødene kan også bages over bål på en spade eller en varm sten, hvis ingen pande der er!


    Æble chips

    • 3 æbler (granny Smith ca.450 g ) 
    • 1 dl æblecidereddike
    • 50 g smør smeltet
    • 3/4 tsk fint salt

    • Bagetid:  25 min.  ved 150 grader. 
    • Over bål: Hold øje med de ikke bliver for sorte.
    Vask og tør æblerne. Fjern hele kernehuset, fx med et parisienejern. Skær æblerne i 1 mm tynde skiver. Vend dem efterhånden i æblecidereddike, så de ikke bliver brune. Pensel æbleskiverne på begge sider med det smeltede smør og fordel dem, uden at overlappe, på 3 plader med bagepapir. Sæt pladerne øverst, midt og nederst i ovnen.

    Når æblechips"ene kommer ud af ovnen, er de stadig bløde. Lad dem køle af på en bagerist, så bliver de sprøde. Drys de sprøde æblechips med salt, og spis straks. De bliver bløde, hvis de står for længe.

    Æblechips"ene kan spises som snacks, men er også lækre i en salat eller som pynt på en forret eller frokostret.


    Bær, blomster og vaniljecreme

    Dessert til 4 personer 
    • 200 g blandede bær f.eks. hindbær, jordbær, eller brombær
    • 4 friske abrikoser i mindre stykker (ca. 175g)
    • 4 tsk appelsinlikør
    Vaniljecreme
    • 2½ dl karolines køkken cremefraiche 38%
    • 50 g flormelis ( ca.1dl )
    • 1 vaniljestang – kornene herfra
    • 20 g hakkede pistaciekerner
    • 1 dl plukkede spiselige blomster f.eks. Gederams
    Fordel bær og abrikoser i 4 glas og hæld likøren over.
    Vaniljecreme: Kom cremefraiche, flormelis og vaniljekorn i en skål og pisk med en håndmikser ved hurtigste hastighed i ca. 5 min. eller til cremen er fast i konsistensen. Smag til.
    Fordel cremen over bær og frugt evt. med en sprøjtepose og drys med pistacienøddekerner og spiselige blomster.

    Sprøde hyldeblomster i pandekagedej

    Et antal hyldeblomstskærme med en god stilk på - stilken bliver "håndtag", når du steger, og til at holde i, når I smovser i de lækre, sprøde blomster.

    Pandekagedej (se opskriften).
    Fedtstof til at stege i (fx planteolie)
    Flormelis til drys.

    Pandekagedej til 4 personer:


    • 3 dl mælk
    • 3 æg
    • 75 g fedtstof
    • 80 g hvedemel
    • 1 spk. sukker
    • en smule salt


    Sådan gør du:

    Bland mel, sukker og salt. Pisk mælken i - start med en lille smule ad gangen. Det må IKKE klumpe. Du kan evt. bruge en håndmixer. Tilføj fedtstoffet. Pisk indholdet af de tre æg i dejen.

    Stegning:

    Tag dine hyldeblomstskærme og se dem efter for smådyr og snavs. Det er ofte nok at ryste dem. Jo mindre du gør, des bedre bevarer hyldeblomsterne smag og aroma. Og du skal jo stege dem lige om lidt.
    Varm en pande og kom godt med fedtstof på. Stegepanden skal være så stor, at der er plads til en del blomsterskærme på den. Hold fast i stængelen på den enkelte blomsterskærm. Dyp blomsterskærmen i den færdige pandekagedej, og placér den i det varme fedtstof på stegepanden. Det ligner nærmest klatkager med håndtag på. Det skal syde omkring dem. Når de er godt brune, så er de færdige. Lad dem køle lidt af, mens de ligger på siden, placeret på et fedtsugende underlag.
    Resten er selvfølgelig valgfrit! Server dem overdrysset med flormelis. Du kan eventuelt give frugt til fx jordbær, blåbær eller hindbær.

    Grønt smør (kryddersmør)

    Smør blandes med finthakket krydderier, f.eks. skovsyre, løgkarse eller skovmærke som børnene selv har samlet. Varier med årstidernes forskellige grønne planter.


    Fyldte kartofler på bål

    Til hvert barn skal du bruge 1 bagekartoffel, en teske, et æg, salt og peber og stanniol.
    Vask kartoflen og skær toppen af.
    Udhul kartoflen med teskeen, max kartoffelvæg 1 cm.
    Slå hele ægget ud i kartoflen.
    Kom stanniol halvt op af kartoflen (fra bunden) og sæt den ind i nogle gode gløder med toppen opad (husk bålhandsker).
    Det hele er færdigt, når ægget er hårdkogt (ca. 20-30 min. i gode gløder).
    Tip: for-kog kartoflerne hjemme, så er de nemmere at udhule for mindre børn!

    Bålmad i indpakning og Kebab

    Husk at stanniol kan erstattes af bladene fra skræppe eller rabarber.
    Små "pakker" kan laves med f.eks. kartofler, kyllingestykker, småkød, gulerødder, løg og krydderier. Husk at skære alt i småstykker, det forkorter tilberedningstiden.
    Kebab kan laves af ovennævnte ingredienser trukket på en pind. Husk at gøre pinden våd, ellers vil den hurtigt forkulle.

    Nemme desserter

    Skær en revne i en banan, kom eventuelt rosiner ind under skindet. Pak bananen ind i stanniol eller blade fra rabarber eller skræppe og bag den på bålets gløder.

    Skræl et æble og stik en pind igennem og steg let (et par minutter) på bålet. (Kan rulles i sukker forinden og bliver derved med kandiseret skorpe).
    Eller et æble kan udhules og fyldes med rosiner og puddersukker, derefter pakkes ind i stanniol eller ovennævnte blade og lægges på gløderne.

    Popcorn

    Er altid godt, og ude i naturen ekstra godt! Tag to metal sigte med en håndfuld popcorn inden i og bind dem sammen med lidt ståltråd og sæt anordningen fast på en pind, der kan nå ind over gløderne af bålet! Husk en bålhandske, da nettene bliver varme!






    Ingen kommentarer:

    Send en kommentar