Opskrifter - Vinter


Klatkager på bål

Risengrød  i går, klatkager i dag. Mums, det er en skøn dessert og en super god måde at få brugt resterne fra risengrøden – man kan jo ikke lave ris ala mande hver gang, vel ;)

Lav rigelig med risengrød i børnehaven – måske med vilje…. Så rørte lige resterne sammen med bl.a et par æg, vanille, kanel til en god portion klatkager. Det er jo faktisk en slags pandekager og kan fint stables og spises ligesom med amerikanske pandekager. Man kan servere dem med flormelis, syltetøj, hjemmelavet sirup, ahornsirup eller honning.

Opskrift på klatkager til 4 personer
Resterne fra risengrøden, ca 1/4 af en portion risengrød lavet på 1 l mælk
  • 1 æggeblomme 
  • 2 piskede æggehvider 
  • 2 spsk sukker 
  • 1 tsk kanel 
  • kornene fra 1/2 stang vanille – eller 1 tsk vanillesukker 
  • 2 spsk mel 
Rør alle ingredienserne sammen. Til sidst vendes den piskede og luftige æggehvide forsigtigt i. Kom en stor spiseskefuld dej på panden i klatter og steg klatkagerne ved middelvarme. De skal være gyldenbrune, så er de klar.




Brændte mandler

Ingredienser:

  • 250g Sukker
  • 3/4 dl vand
  • 250g mandler


Kom alle ingredienser i en gryde og skru op for varmen til vandet koger og massen begynder at boble. Rør jævnligt i den med en gaffel. Skru derefter lidt ned for varmen indtil vandet er helt fordampet og sukkeret er udkrystalliseret igen. Sukkeret skal derefter smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne. Rør hele tiden rundt i dem. Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og adskil dem med en gaffel.




Valnøddebrød - bliver 3 stk

Ingredienser

  • 7 1/2 dl vand
  • 1/4 dl olie
  • 50 g gær
  • 2 spsk Dansukker Lys Sirup
  • 1/2 spsk groft salt
  • 100 g valnøddekerner
  • 2 dl (110 g) rugmel
  • 14 dl (815 g) hvedemel

Varm vandet og olien, til det er fingervarmt. Opløs gæren i vandet.
Bland sirup, salt og grovhakkede valnøddekerner i.
Rør melet i dejen, til den slipper skålen.
Lad dejen hæve i 40 min.
Ælt dejen, del den i 3 dele og form dem til runde brød.
Læg brødene på en bageplade med bagepapir. Snit dem i toppen. Lad dem hæve yderligere 30 min. Stil ovnen på 200°.
Bag brødene på nederste rille i ovnen 30-40 min. til de er gyldenbrune.





Frugt med frost


Ingredienser

  • 3 æggehvider (pasteuriserede)
  • frugt efter eget valg
  • 3 dl Dansukker Sukker 
  • 1 ½ dl Dansukker Flormelis 
  • smørrebrødspapir

Kom æggehviderne op i en skål, og pisk dem let. Brug en bagepensel til at pensle frugterne med æggehvide, og læg dem på en rist (med smørrebrødspapir).

Sigt et tykt lag sukker over frugterne. Brug almindeligt sukker eller en blanding af 2/3 almindeligt sukker og 1/3 flormelis. Lad sukkeret tørre i ca. 1 time, inden frugterne anrettes på et fad.

Frugt med frost




1 kommentar: